El PP entra en el debat de l’Estatut

by

Amb una decisió d’exquisida neutralitat, el president del Congrés dels Diputats no ha accedit a la pròrroga del termini per a presentar esmenes al projecte d’Estatut de Catalunya. I dic exquisida, no perquè jo cregui que aquesta ha estat una bona decisió, sinó perquè ha estat una decisió neutral un cop el PP es negava a donar la pròrroga.

Però el més destacable del que ahir va ocórrer en relació a l’Estatut és el gir de 180 graus que ha dat el PP, sembla que a instància del seu home fort a Barcelona, Josep Piqué: Rajoy ha decidit presentar esmenes i participarà, doncs, en el debat. És cert que les esmenes presentades pels populars són tan radicals que, d’aprovar-se, amb prou feines modificarien l’estatut vigent, però és igual. Hi intervindran i això penso que és bo per a tothom, i sobretot per al PP, ja que no és saludable que un partit de les dimensions del popular estigui sempre aïllat i a la contra.

De tota manera, això no amaga el desencert de la posició catastrofista de Rajoy a la sessió parlamentària on es debatia l’admissió a tràmit del text provinent de Catalunya. El líder popular va dir aleshores ben clar que no participaria en el debat d’un text que no pretenia sinó modificar subreptíciament la Constitució, que “rompe la unidad de mercado”, “es antiliberal”, “es un disparate”, i “no tiene remedio”. I Rajoy (cal no perdre la memòria) es negava tan sols a discutir-lo perquè –com deia fent un símil- “no se puede hacer la permanente a un puerco espín”.

Dons bé, com a mínim haurà accedit a pentinar-lo, “el puerco espín”, i participarà en el debat. En un debat que serà difícil i del qual no podem a hores d’ara assegurar-ne l’èxit. Que això és una altra qüestió. Però el text es debatrà, i es debatrà en el Parlament espanyol, que, en el nostre sistema, és el lloc on radica la sobirania nacional. Sostreure aquesta possibilitat al Parlament al·legant que el projecte era una reforma encoberta de la Constitució era una fal·làcia i, sobretot, una irresponsabilitat.


%d bloggers like this: