La incògnita de l’Iraq després de les eleccions

by

D’ençà la publicació dels resultats parcials de l’escrutini parlamentari a l’Iraq, George Bush s’ha donat pressa a proclamar victòria i a reiterar “el compromís dels Estats Units de conduir el poble iraquià vers la democràcia i a ajudar-lo a vèncer els terroristes i els seguidors de Saddam Hussein”. Però la realitat és força més complicada perquè les eleccions que s’han dut a terme en aquell país mostren un panorama força diferent de la que sembla percebre el president nord-americà: la d’una nació dividida i minada per l’integrisme on els fonamentalistes religiosos s’han recuperat i on la laïcitat perd força. Això fins al punt que Ismaël Zayer, redactor en cap del diari iraquià Sabah al-Jadid, ha afirmat que potser “haurien de donar als americans el premi Nobel de la guerra. Per la seva estupidesa!”.

Davant la protesta contra l’escrutini oficial, el president iraquià, Jalai Talabani, ha hagut d’acudir a l’ayatollah Ali Sistani perquè demani tranquil·litat al país. Aquest ha fet una crida a la unitat del poble i ha demanat que les llistes guanyadores actuessin amb seny i sense recórrer a la violència.

La pregunta, però, és si la intervenció d’aquest prestigiós clergue serà suficient per a redreçar les coses en aquest polvorí en què s’ha convertit l’Iraq després del derrocament pels nord-americans de Saddam Hussein.


%d bloggers like this: