Estrasburg i la valencianització del territori

by

Un promotor valencià que visitava les edificacions i instal·lacions de l’agroturisme de Sant Joan de Binissaida, propietat de la meva família, em demanava per què no l’ampliava amb nou o deu habitacions més, que coadjuvarien, sens dubte, a fer-lo molt més rendible. “No ho faig perquè la llei no em permet construir noves edificacions en terreny rústic”, li vaig dir. “Aquí tenim una normativa molt estricta en allò que fa referència a la defensa del territori”. La seva resposta fou contundent: “Doncs a València fem els que ens dóna la gana en aquest sentit”.

Deu ser així perquè fins la cambra d’Estrasburg ha exigit darrerament que es frenin els desastres urbanístics al litoral valencià. El Parlament europeu ha aprovat, en efecte, un contundent, encara que no vinculant, informe que condemna sense pal·liatius la política d’ordenació del territori del Govern valencià i que exigeix que es freni l’abusiva aplicació de la llei Reguladora de l’Activitat Urbanística (LRAU) de la Comunitat Valenciana, convertida en paradigma de la febre de la construcció que viu el litoral espanyol des de fa anys.

El text reclama una moratòria sobre l’execució de nous Plans d’Acció Integral (PAI) que impliquin requalificacions, si més no fins que s’aprovi la llei que aviat substituirà la LRAU.

Val a dir que el conseller de Territori i Habitatge, Rafael Blasco, en unes declaracions fetes a RNE, que vaig escoltar en directe, mostrà la seva satisfacció per la decisió del Parlament Europeu, encara que matisà el caràcter “no vinculant” de la proposta, i de fet no va aclarir poc ni gens si es respectarà la moratòria o se seguirà endavant amb l’aprovació d’uns PAI que afecten, com a mínim, a més de 200.000 vivendes noves, segons han informat fonts del sector.

¿Dubta algú quina serà la decisió de la Generalitat? S’admeten apostes.


%d bloggers like this: