La incògnita del referèndum a l’Iraq

by

En el moment d’escriure aquestes notes encara no s’han fet públics els resultats del referèndum constitucional fet a l’Iraq. Alhora que els responsables de la política iraquiana es mostren confiats en la victòria del sí, la Comissió electoral ha anunciat la intenció de verificar els primers resultats del referèndum tot retardant la publicació d’aquests uns dies.

El text, escrit de manera precipitada sota la pressió dels nord-americans, que volen aplicar sense demora el seu calendari de reconstrucció institucional de l’Iraq, dóna als governants xiïtes del Sud i a les províncies kurdes una gran autonomia. La comunitat sunnita, però, percep aquestes disposicions com l’inici d’un desmembrament del país.

Un membre destacat de la comunitat sunnita, el coronel de la defensa antiaèria M. Sabah, que va passar a la reserva un cop el procònsol americà Paul Bremer va desmantellar l’exèrcit de Saddam Hussein, ha declarat que votaria no per qüestió de principis. Ell no creu que la Constitució contribueixi a l’establització de l’Iraq i apunta que aquest és l’inici del caos.

És clar que d’altres opinen que l’aprovació del nou text constitucional els permetrà de girar pàgina. En aquest sentit, un empleat del ministeri d’Agricultura, Bachir Salah, ha declarat que amb aquesta nova Constitució, “nosaltres tindrem llibertat d’opinió, drets de l’home i tot el que no tenien a l’antic règim.”

De moment cal esperar els resultats del referèndum. I després, l’evolució del país. Ara que certament es fa difícil estabilitzar un estat amb una minoria en contra –la sunnita, la que havia governat des del final de la primera guerra mundial fins a la caiguda de Saddam.


A %d bloguers els agrada això: