Els “plus ultra”

by

Anit l’Ajuntament de Maó va debatre l’esmena que els de la Iniciativa Cívica Mahonesa van fer a l’acord pres per majoria de regidors de canviar el nom oficial de la ciutat, que de ser Mahón en castellà passarà a ser Maó en català.

La capital de l’illa de Menorca és l’última vila menorquina que, amb aquesta decisió, haurà complert les disposicions de la llei de normalització lingüística, una llei que fou aprovada pel parlament de les Illes Balears quan governava Gabriel Cañellas i, per tant, el PP.

Tot i que la Iniciativa Cívica Mahonesa el que realment voldria és que la versió castellana fos la oficial com fins avui (basta observar el nom que ells han adoptat), sembla que l’esmena presentada a l’acord reclamava, només, que, en català, Maó s’escrigués Mahó, com venia fent-se abans de les normes de Pompeu Fabra i tal com figura a l’escut de la ciutat.

De fet, la grafia que consta als diferents escuts de la ciutat és el gran argument de la Iniciativa Cívica Mahonesa, una institució que, per cert, fa tots els seus comunicats en castellà, que empra aquesta llengua com a llengua ordinària de comunicació amb la premsa i que segurament li encantaria que –com durant el franquisme- el castellà fos la llengua oficial de Menorca.

L’Ajuntament de la ciutat (que empra la grafia Maó des de fa vint anys) suposo que no va acceptar unes al·legacions que anaven en contra de la llei aprovada per un parlament on el PP tenia majoria, ni tampoc contra els dictàmens de la Universitat de les Illes Balears que és la qui, per disposició expressa de l’Estatut d’Autonomia (que és una llei orgànica de l’Estat), té la darrera paraula en matèria de toponímia catalana a les Illes Balears. I dic “suposo” perquè en escriure aquest text no sé encara com va anar el ple municipal.

Tot i així, i seguint l’argument heràldic que utilitzen els de la Iniciativa com a prova bàsica del seu raonament, jo els aconsellaria que presentessin també unes al·legacions al parlament espanyol demanant que Espanya es digués a partir d’ara “Plus Ultra”, perquè aquesta és l’única llegenda que (desapareguda l’àguila imperial i el text que deia “una, grande y libre”) figura a l’escut espanyol.

Doncs seria bonic que a Espanya, seguint el raonament heràldic, li diguéssim “Plus Ultra”, cosa que segur que satisfaria als ultres de Maó, dels quals, els de la Iniciativa Cívica Mahonesa són segurament els “plus ultra”.
_______

P.S. Per cert, aneu a Google i escriviu “azul mahón” i després, petgeu damunt AZUL MAHON… foros.miarroba.com i veureu que us surt. Tota una sorpresa!


A %d bloguers els agrada això: