Qu’est-ce que préférez-vous?

by

Parlava ahir de la pugna dins la dreta per imposar els diferents punts de vista dels seus líders respecte al futur d’Europa. Avui em referiré només als dos grans líders que semblen tenir possibilitats de succeir Chirac el qual, amb la seva hospitalització, sembla que hagi perdut ja tota esperança de pugnar per un nou mandat al front de la República francesa.

De fet, el debilitament de Chirac ha permès a Dominique de Villepin d’ocupar el primer paper polític a França, circumstància que ha provocat la inevitable pugna amb el gran patró de la dreta, Nicolas Sarkozy, únic líder que, de manera clara, ha anunciat que pugnarà per aconseguir la presidència de la República.

En un article publicat a La Libre Belgique, Bernard Delattre, deia: “Absolutament desconegut del gran públic fa a penes dos anys, mai elegit, molt de temps amagat rere la seva imatge d’home de segona fila, orfebre de conjuracions i de maniobres electorals, Dominique de Villepin, gaudeix avui (si hem de fer cas als sondeigs) de la confiança del 57 per cent de francesos que el veuen com un bon candidat per la dreta l’any 2007.” De fet, Delattre creu que front a la Sarkomania ha aparegut ara la figura de Villepin amb tanta força que pot destorbar els plans del gran pretendent.

De tota manera, força més càustic, Adam Gopnik, del New Yorker, observa amb atenció aquesta batalla per a la successió i continua pensant que França (no només la dreta francesa) es mostra incapaç d’adaptar-se a la nova situació mundial. I en una portada magnífica, amb les caricatures de Villepin i de Sarkozy en un primer pla demana als francesos quin dels dos prefereixen. Diu concretament: “Préférez-vous un mauvais poète (Villepin) ou un faux Américain (Sarzozy)?”

Val a dir, però, que, posats a triar, la disjuntiva dels votants de la dreta francesa és encara preferible als de la dreta espanyola que, com vaig dir fa uns dies, possiblement hauran de triar entre Esperanza Aguirre i Mariano Rajoy.


%d bloggers like this: