Canvis a la dreta espanyola?

by

En el que sembla l’obertura del curs polític, Mariano Rajoy ha fet un discurs de certa envergadura en el qual ha vingut a dir el que va dir Piqué fa uns mesos i fou convidat a callar: Que el partit havia de renovar-se. “El món està canviant i també els partits han de canviar”, podria ser el resum de la que podríem qualificar la primera autocrítica coneguda dels conservadors.

Cal, però, reconèixer que al partit de Rajoy li costa molt canviar, perquè cada cop que algú ho intenta, els dimonis interns semblen brollar de l’interior per a devorar immediatament l’agosarat que intenta modificar les coses.

Rajoy ha dit fins i tot que la fundació FAES (la que dirigeix Aznar) no serà l’única font que fornirà la seva reflexió ideològica i que cal obrir-se a partits amb els quals havia col·laborat i concertat aliances (se suposa que es referia clarament a CIU) partit que, per cert, també navega una mica perdut pels mars de Catalunya.

Però la idea és bona i seria interessant que això ho posessin també en pràctica els dirigents conservadors de Menorca on el partit no s’ha pogut treure mai de damunt l’estigma ideològic de l’extrema dreta. Fa uns anys ho van intentar amb la persona de Francesc Tutzó, que va aconseguir de fer una llista municipal molt més oberta que fins aleshores, però fou el mateix partit –les forces d’extrema dreta- que boicotejaren la candidatura i l’experiència fracassà, no sols per la deserció de les persones independents que hi havia participat, sinó també amb la pròpia dimissió de Tutzó que va abandonar l’ajuntament abans d’acabar la legislatura.

És curiós que a Espanya (perquè el fet és general) sigui tan difícil construir una dreta democràtica, laica i netament burgesa, impregnada del que a França en diuen els “valors republicans”. Ben al contrari, la dreta espanyola s’acosta molt més al franquisme sociològic que no pas als valors constitucionals, circumstància que l’aïlla absolutament i, com és natural, la radicalitza. I això no és bo per ningú. Tampoc per la dreta.


%d bloggers like this: