Alguns interrogants sobre el futur d’Europa

by

Segons escrivia Rafaële Rivais a l’edició d’ahir de Le Monde, molts francesos creuen que el rebuig a l’entrada de Turquia al si de la U.E. ha jugat un rol molt important en el no francès, i pensen que és necessari modificar la política amb la qual s’havien compromès en relació amb aquest país. La Comissió, que té previst obrir les negociacions d’adhesió el 3 d’octubre, tal com havia previst, no comparteix aquest punt de vista. Els comissaris citen un Eurobaròmetre publicat el mes de juny, d’acord amb el qual “el rebuig de Turquia no és esmentat més que en el 6 per cent dels casos pels partidaris del no.”

Aquestes dades escandalitzen l’UMP (partit que avui reagrupa la dreta francesa). En nom d’aquesta, Alain Lamassoure ha dit: “Jo me’n foto del seu Eurobaròmetre! Jo he fet campanya sobre el terreny i sé que la por de veure entrar un país musulmà ha estat determinant entre els electors de dreta!” I afegeix que no pot comprendre que “la Comissió continuï com si res hagués pasta el 29 de maig.”

D’acord amb la informació de Rivais, Lamassure ha dit que “fins i tot Jacques Chirac ha hagut de canviar d’espatlla el seu fusel”, atès que el seu primer ministe, Dominique de Villepin, ha declarat el pasat 2 d’agost que França s’oposarà a l’obertura de les negociacions d’adhesió si Turquia persisteix a no reconèixer Xipre.

Com veiem, el panorama és força confús i no seria gens estrany que, durant els propers mesos, la U.E. experimentés canvis en la seva estratègia futura d’ampliació.


A %d bloguers els agrada això: