Schröder i la qüestió de confiança

by

Els constitucionalistes espanyols copiaren del sistema alemany els mecanismes amb els quals es pot resoldre una crisi governamental. Són la moció de censura positiva, que pot presentar qualsevol grup contra el president del govern, moció que ha de dur, però, incorporat el nom d’un candidat alternatiu; i la qüestió de confiança, a la qual se sotmet el mateix president davant la cambra legislativa. Si la guanya, continua governant; si la perd, ha de dimitir, fet aquest que sol determinar la dissolució del parlament i la convocatòria d’eleccions generals.

Schröder ha jugat aquesta darrera carta un cop ha vist les grans dificultats en què es trobava per a dur a terme el seu programa de reformes, que no agradaven a la dreta ni tampoc a l’ala esquerra del seu partit. De fet, després d’haver guanyat les darreres eleccions generals del 2002 contra pronòstic, Schröder no ha tingut un sol moment de gràcia, fins al punt que el seu partit, el socialdemòcrata (SPD), ha perdut el bastió de Renània del Nord-Westfàlia on governava des de feia més de vint anys.

Tanmateix la decisió de Schröder de sotmetre’s a un vot de confiança era arriscat atesa l’aritmètica parlamentària, d’ací que l’hagi afavorit d’una manera insòlita: Fent que una gran part dels seus propis diputats (els del SPD) s’abstinguessin. ¿És lícit això? Dubtosament, ja que en el fons (i gairebé en la forma) amaga un frau de llei sobre el qual segurament haurà de pronunciar-se el Tribunal Constitucional, si algun diputat disconforme amb la jugada impugna la votació davant el màxim intèrpret de la Constitució (i sembla que algun diputat verd ja ha dit que ho farà).

Veurem també què dirà el cap de l’Estat, Horst Köhler, que té ara vint-i-un dies per a dissoldre el parlament. De tota manera, la situació de Schröder era insostenible. I si no volia cedir en la defensa del seu programa de reformes de l’estat del benestar i de l’Agenda 2010, que tants problemes li ha ocasionat dins del seu propi partit, alguna decisió radical havia de prendre.


%d bloggers like this: