Sobre la dignitat humana

by

La revista americana Time publica en el seu darrer número els minuts de l’interrogatori d’un sospitós fet a Guantánamo entre novembre 2002 i gener 2003. Detingut a l’Afganistan el mes de desembre de 2001, Al-Qahtani fou sospitós de ser un dels homes qui havien de participar en els atemptats de l’11 de setembre. El document de 84 pàgines, detalla hora a hora les humiliacions que sofrí el presoner per tal d’arrencar-li declaracions compromeses. Veiem com se li impedia de dormir, com se li obligava a orinar en els seus pantalons o com se l’interrogava vora uns cans.

Quan el ministre de Defensa, Donald Ramsfeld, autoritzà unes tècniques d’interrogatori més dures de les habituals per a certs detinguts, les sessions s’allarguen per Al-Qahtani. Un cop s’adormia, els soldats li abocaven aigua sobre el cap i se’l sotmetia a la tècnica d’“invasió de l’espai per un element femení”. Un jurista subratlla que, si els tractament soferts per Al-Qahtani fossin adverats, haurien de ser declarats contra la dignitat de les persones.

Això no obstant, l’article de Time conclou amb una afirmació força qüestionable. Diu: “En la guerra contra el terrorisme, la dignitat humana d’un fanàtic al qual s’ha arrossegat a cometre crims en massa, potser és una qüestió secundària”.

Ho deixo a la consideració del lector.


%d bloggers like this: