El cardenal Sin

by

El passat dimarts va morir a Manila el cardenal Sin, als 76 anys. Sin fou un home decisiu en la lluita contra la dictadura de Marcos a Filipines i, per tant, un home al qual la sempre difícil democràcia filipina deu molt.

Un temps després de l’assassinat de Ninoy Aquino (1983) quan tornava del seu exili a Harvard, la insurrecció començà a actuar contra el corrupte sistema filipí on el president Marcos i la seva esposa Imelda actuaven amb absoluta impunitat. Escampada la insurrecció arreu del país, l’any 1986, Sin protagonitzà una campanya a través de la ràdio demanant que no es detingués a dos revoltats il·lustres, el general Fidel Ramos i el ministre de Defensa, Juan Ponce Enrile. La realitat és que el poble seguí la consigna dels insurrectes i Washington deixà caure el que, fins aleshores, havia estat el seu gran protegit, Ferdinand Marcos, al qual, però, salvà la vida traslladant-lo a Hawai.

Molts anys després d’instaurada la democràcia, Sin fou novament decisiu a l’hora d’expulsar del poder Joseph Estrada (2001), un actor que arribà a president i adoptà una conducta absolutament corrupte. En definitiva, que el cardenal Sin ha estat, de fet, una mena de guardià de les llibertats a Filipines. Possiblement els habitants d’aquelles illes l’enyoraran.


%d bloggers like this: