El compromís de l’intel·lectual

by

Encara que sovint hagi estat criticat per companys de professió (com García Márquez, al qual, per cert, no se li coneix cap crítica seriosa de Fidel Castro) i també per polítics d’esquerra, per mor de la seva ideologia liberal, considero Mario Vargas Llosa com un dels escriptors més importants de la meva època, no sols com a narrador, sinó també com a intel·lectual que pren postura davant les diferents situacions polítiques, econòmiques i socials que afecten la humanitat.

Quan l’escriptor peruà rep algun premi, sovint el que li dóna se sent en l’obligació de justificar-se i de puntualitzar que, tot i que no comparteix les idees polítiques de Vargas Llosa, reconeix el mèrit indubtable de l’escriptor, cosa que sols provocar a l’autor de Conversaciones en la Catedral unes certes ganes de riure, a més de refermar-lo en el compromís de continuar sent fidel al seu pensament.

En unes declaracions fetes a “El Cultural” del diari El Mundo, del passat 19 de maig, Vargas Llosa ho deixa clar: “Yo creo que aunque no esté de moda que el intelectual intervenga en la política, sí debe participar en el debate cívico. No digo que deba ser político profesional, pero sí que no debe exonerarse del debate cívico sobre la libertad y la justicia, sobre el terrorismo, la violencia social… Son cuestiones que nos afectan a todos, y alguien que se dedica a escribir y tiene una tribuna debe tratar de facilitar el debate y la búsqueda de soluciones. Eso es lo que he hecho siempre, con el máximo de autenticidad, de independencia y de libertad.”

També jo penso que els qui d’alguna manera (i cadascú en el seu nivell) ens dediquem a l’exercici intel·lectual, tenim l’obligació de parlar quan el silenci ens faria còmplices de la injustícia. Potser doncs faríem bo de prendre nota d’aquestes paraules de Vargas Llosa, i encara que rompre el silenci impliqui en determinats casos que algun hipotètic interlocutor nostre es vegi després obligat a iniciar la conversa dient allò de “encara que jo no penso com vostè…”


A %d bloguers els agrada això: