Intel·lectuals i artistes

by

Sempre havia arrufat el nas davant les manifestacions que van signades per aquell magma de persones que definim com a formant part del col·lectiu d’“intel·lectuals i artistes”.

Doncs he de reconèixer que vaig assistir el dimarts passat al sopar de gala al qual els Prínceps d’Astúries convidaven un col·lectiu que representava precisament això: els intel·lectuals i artistes de les Balears, o el que vol ser el mateix, el dit també “món de la cultura”. Evidentment que dins aquell saló del palau de l’Almudaina no hi érem –ni fer-hi prop!- tots els qui en formem part, d’aquest col·lectiu, i fins és dubtós que en forméssim part tots els qui hi érem, però la realitat és com és, i sol resultar sempre injusta i limitada. Ara que, un cop reconegut això, he de dir que l’acte va quedar bé. Tothom estava content de ser-hi i la vetllada sort, si és no, a gust dels qui hi érem.

Abans de començar l’àpat, el Príncep féu un discurs ad hoc, que començà i acabà en català. I tant ell com la Princesa d’Astúries van estar simpàtics i accessibles a tots.

Al final, però, i com sempre sol succeir en aquests casos, els qui es van endur la palma van ser els artistes. I per damunt de tots, la supertelevisiva Chenoa, tan petitona i poca cosa ella, però he de reconèixer que moneta, extravertida i, sobretot, simpàtica. Pau Faner, el nostre escriptor més destacat, va aconseguir fins i tot de fer-li dos petons i que li signés un autògraf. I això que sembla tímid el nostre personatge! També Tomeu Penya rebia felicitacions de tothom.

Avui, que m’he reunit amb el conseller de cultura per una matèria que aquí no fa al cas, li he confirmat la meva impressió: Que en aquest món nostre (i també en el que no és tan nostre), la faràndula continua pesant força més que la cultura. No debades tots els diaris balears, l’endemà portaven la fotografia del conseller rebent la famosíssima Chenoa. I això que en el sopar hi havia –per citar tan sols una persona de primera línia- Carme Riera, que com tots sabem, és una de les nostres escriptores més universals.


A %d bloguers els agrada això: